Som du kanskje har fått med deg har julekalenderen vår fokus på enkle og inspirerende tips til hvordan du kan få en mer bærekraftig og samvittighetsfull julefeiring.
Dagens luke i Too Good To Gos bærekraftige julekalender handler om lure og smakfulle saker du enten kan pakke inn og legge under treet eller gi som vertskapsgave i en av mange av julens sosiale sammenkomster. Matgaver trenger ikke å være kompliserte (eller dyre), faktisk velger vi å tro at jo enklere det er desto høyere er sannsynligheten for at det faller i smak. Forskning har vist at mange matgaver blir kastet og vi håper ingen går i fella men passer seg for den, så kan vi alle feire å ha redusert matsvinn i år igjen 😉
Krydder fra verden over Tidligere i høst var Anniken i Too Good To Go-teamet i India, og da hun kom hjem hadde hun sekken full av spennende krydderier. Disse hadde hun tenkt til å gi til matglade venner og familie. Garam Masalaen går til spesielt interesserte men chai-blandingen og pepperkornene passer til de fleste. Det går an å bruke små glass og flasker som du har samlet opp, ellers finnes det også butikker som selger slike ting.
Hvis du ikke har vært så heldig at du har vært i India og hamstret krydder kan du ta en titt hos din lokale kolonial. For oss blir matheltene og Too Good To Go-partneren Ekte Vare Økologisk Dagligvare et naturlig valg. Her har de en svær hylle med glass på glass med økologiske urter.
Her kan du finne det du trenger til å lage (nesten) alle slags krydderblandinger.

Konserver urter med salt En annen god idé er å bruke overskuddsurter til å lage digg urtesalt. Kanskje har du også erfart at krydderpotta du kjøpte på butikken visner før du rakk å bruke opp alt? Det skjedde i alle fall med vår siste oreganoplante. For å lage urtesalt må du hakke opp urtene, blande med salt og tørke i ovnen. Det er viktig at man gjør det på svært lav temperatur, ca. 50 grader, og har ovnsdøren åpen. Det kan ta mange timer før det er helt tørt – så sørg for å smøre deg med tålmodighet.
Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan blande med salt, så her er det bare å la fantasien løpe løpsk og du trenger aldri kaste bort penger på urtesalt fra fancy merker igjen. Når alle har begynt å gi hverandre slike gaver trenger man heller ikke kjøpe nye glass, man kan bare ta et av de tomme man har i skapet, fylle det med noe digg og pass it on!
Følg med i neste luke for flere tips til en hyggelig og bærekraftig julefeiring. Vi annonserer julekalenderen på Facebook og Instagram!